WordPress
Version 3.2

Система за публикуване на лично съдържание

Да започнем от началото

Добре дошли. За мен WordPress е един много специален проект. Всеки един участник в него е добавил нещо различно и уникално. Така всички заедно създаваме нещо красиво, в което се гордея, че участвам. Хиляди часове неуморен труд са били жертвани за WordPress и всеки един ден ние правим всичко за да става той все по-добър и по-добър. Благодарим ви, че правите този труд част от света!

— Мат Муленуег

Инсталация: 5-минутна

 1. Разархивирайте сваления файл в празна директория.
 2. Отворете wp-admin/install.php в браузъра си. Следвайте указанията, за да попълните във файла wp-config.php необдодимите данни за връзка с базата от данни.
  1. Ако все пак се натъкнете на проблем, не се отчайвайте. Това не работи при всички хостинг доставчици. Отворете wp-config-sample.php с текстов редактор като WordPad или подобен и попълнете данните за връзка с базата от данни.
  2. Запишете файла като wp-config.php и го качете.
  3. Отворете wp-admin/install.php в браузъра си.
 3. След като конфигурацията е попълнена, инсталаторът ще създаде необходимите таблици. Ако получите грешка, проверете отново вашия wp-config.php и опитайте отново. Ако отново получите грешка, отидете във форумите за поддръжка с максимално количество информация.
 4. Ако не сте въвели парола, запомнете паролата, която ви се показва на екрана. Ако не сте въвели потребителско име, то ще бъде admin.
 5. Инсталторът ще ви отведе на страницата за вход. Влезте с потребителското име и паролата, които сте избрали по време на инсталацията. Ако паролата ви е била случайно-генерирана, веднага я сменете.

Обновяване до последната версия

Автоматично обновяване

Ако обновявате от версия 2.7 или по-нова, може да обновите WordPress с едно натискане на мишката:

 1. Отворете wp-admin/update-core.php в браузъра си и следвайте инструкциите.
 2. Това е :-)

Ръчно обновяване

Преди да обновите WordPress си направете резервни копия на всички файлове, които сте променяли, като например index.php.

 1. Изтрийте всички стари файлове на WordPress, като оставите само тези, които сте променяли.
 2. Качете новите файлове.
 3. Отворете /wp-admin/upgrade.php във браузъра си.
 4. Това е всичко!

Преход от друга блог система

WordPress може да импортира данни от различни други системи. Първо, инсталирайте WordPress, след това използвайте инструментите за импортиране в wp-admin/import.php.

Системни изисквания

Препоръки

Ресурси в интернет

Сигурно има неща, които този документ не покрива. Може да потърсите повече информация на някое от следните места:

Кодексът
Нещо като WordPress енциклопедия. Подробна информация и документация за всичко свързано с проекта. (на английски)
Блог за разработката
Тук ще намерите информация за последните обновления и горещи новини, свързани с WordPress. Запомнете и посещавайте често-често.
Светът на WordPress
Агрегатор на новини, взети от много WordPress блогове по целия свят.
Форуми за поддръжка
Търсили сте навсякъде, но не сте открили решение на проблема си? Във форумите за поддръжка има голяма, винаги готова да помогне общност от потребители. За да им помогнете от своя страна, дайте смислено заглавие на новата нишка и опишете колкото можете по-подробно вашия проблем.
WordPress IRC канал
Има и irc чат канал, в който се събират различни потребители и разработчици на WordPress. Горната страница от кодекса би трябвало да ви упъти в правилната посока (irc.freenode.net #wordpress)

XML-RPC и Atom интерфейси

Може да публикувате в WordPress с инструменти като Windows Live Writer, Ecto, w.bloggar, Radio Userland (може да ползвате функционалността за e-mail към блог на Radio), NewzCrawler, и много други приложения, които ползват Blogger APIs! :) Може да прочетете повече за XML-RPC поддръжката в документацията.

Публикуване чрез e-mail

Може да публикувате направо от своя клиент за електронна поща! За да потръгнат нещата отидете в „Настройки“ » „Публикуване“ и попълнете данните за тайната ви POP3 пощенска кутия. След това трябва да накарате wp-mail.php да се изпълнява от време на време и да проверява пощата за нови писма. Може да постигнете този ефект или като го сложите като задача за Cron или ако хостингът ви не го поддържа - да ползвате някоя услуга в интернет, която проверява статуса на дадени уеб сайтове и да й подскажете да проверява периодично и адреса на вашия wp-mail.php.

Самото публикуване е лесно: всяко писмо, изпратено на този e-mail адрес е нова публикация със заглавие - темата на писмото. Много е важно да пазите e-mail адреса в тайна. Скриптът изтрива всички писма, които са били публикувани успешно.

Роли на потребителите

Нивата на потребителите са вече минало. Те отстъпиха мястото си на много по-гъвкавата система, появила се във версия 2.0. В Кодекса можете да намерите повече за Ролите (на английски език).

Финални бележки

Споделете любовта си

WordPress не може да се похвали с многомилионна рекламна кампания или световноизвестни спонсори, но пък ние имаме нещо много много по-добро—вас. Ако харесвате WordPress моля ви, разкажете на приятелите си, помогнете с инсталацията на някой, който не се справя толкова добре като вас, или споделете мнението си с авторите на статии или други публикации, които засягат WordPress. Благодарим ви.

Авторски права

WordPress се разпространява под GPL версия 2 или (ако искате) под която и да е по-нова версия. Вижте license.txt.

License

WordPress is free software, and is released under the terms of the GPL version 2 or (at your option) any later version. See license.txt.